Naključna prijaznost je projekt, za katerega so se v društvu Humanitarček odločil, da ga v svojski obliki uvedejo v Sloveniji leta 2016 in je pravzaprav vsakodnevna nadgradnja projekta 30 dni za 30 srčnih dejanj. Ideja je preprosta… spodbuditi ljudi, da z majhnimi dejanji lepšajo vsakdan ljudi okrog sebe. Tujcem, prijateljem, znancem…

Akcije so preproste, prinese jih vsakodnevni ritem in življenje. Zakaj ne bi podali naprej še veljavnega listka s plačano parkirnino, če ga ne potrebujemo več? Zakaj ne bi plačali kave mamici z dvema otrokoma na koncu dolge vrste? Ali pa nekomu podarili dežnika na deževen dan, če vemo, da nas do avta loči le korak ali dva?

Omejitev ni. Edina ovira je naš entuziazem in pripravljenost pomagati.


Dejanje tako lahko izvede čisto vsak, kjerkoli, kadarkoli – s kartico ali brez. Sami so v poletnih mesecih za brisalce avtomobilov zatikali sončnice in upali, da bodo ljudem polepšali dan, v deževnih dneh delili dežnike ljudem, ki jih nimajo, sendviče brezdomcem, nogavice, na kavnih avtomatih puščali drobiž za kavo in na vetrobranskih steklih lepe misli. V ta namen lahko prejmete tudi kartice naključne prijaznosti, s katerimi boste nekoga spodbudili, da nadaljuje z dejanji.

Z gotovostjo bo nekomu polepšal dan… pa še njemu bo ostal lep spomin.

V Mariboru so se odločili postaviti tudi posebno točko “prijaznosti”. V GALERIJI KREATIVNIH, na Gosposki ulici 5 tako lahko brezplačno prejmete kartice omenjenega projekta v zameno za nasmeh ali dobro misel.

Humanitarček je od leta 2017 uradni nosilec Mednarodnega dneva prijaznosti v Sloveniji
NAKLJUČNA PRIJAZNOST